#28 Stekenjokk, ett besöksmål med både dur och moll

Den 6:e juni varje år öppnar Vildmarksvägen över Stekenjokk, Sveriges högsta landsväg. På Vildmarksvägen kan du fjällvandra på hjul. Detta område har blivit ett stort besöksmål som fått sina konsekvenser.

I sommar rapporterade SVT detta-”Anstormningen av turister till Vildmarksvägen i Stekenjokk har varit enorm och nu slår länsstyrelsens naturbevakare larm. Läget är kaotiskt. När turister vill ta selfies med renkalvar skapas allvarliga störningar för rennäringen. Det har förekommit att renkalvar fått avlivas efter att ha skiljts från sina vajor. Renkalvar har också hittats drunknade till följd av stark stress.”

I den här podden får vi veta hur turismen påverkar lokalsamhället, vilka möjligheter och utmaningar det ger. Hur många har kört bil genom Stekenjokk hitintills i sommar och hur ska vi väga rennäringen och besöksnäringen så att det blir en balans för de båda näringarna som båda är livsviktiga för en inlandskommun?  

Hur kommer bilden av Norrlands inland att förändras då Svenskarna upptäckt den landsändan nu i sommar. 90% av besökarna har varit svenskar, många på sitt första besök.

Om gästen

Lotta Charlesdotter är som en solros, man blir glad när man ser henne. Det omdömet fick Lotta av en person som beskrev henne på ett bra sätt. Möten med Lotta minns man.

Lotta jobbar vid Turistbyrån i Vilhelmina som i år har lagt mycket av sin arbetstid efter Vildmarksvägen och Sagavägen där turismen  och besökarna ökat stort i Vilhelminafjällen.

Du når Lotta via Vilhelmina Turistbyrå lotta.charlesdotter@vilhelmina.se