#67 Åseleparadoxen, är det brist på el eller rikedom på närhet?

Åseleparadoxen kan både vara bristen på el trots de 5 vattenkraftverken och de 129 vindkraftverken i kommunen. Men det kan också vara rikedomen i billigt boende, närhet till samhällsservice och fritidsintressen och en rik natur. I dagarna släpptes en rapport som säger att det i Norra Norrland finns ett gigantiskt behov av människor. Det behövs nära 12 000 personer i kommuner och regioner och företagen har behov att fylla mer än 29 000 tjänster. Hur tänker då en näringslivschef i en Sveriges minska kommuner kring framtiden och dess utmaningar?

Lyssna

#66 Va? Ska vi rösta nu i juni?

Varför ska vi norrlänningar bry oss om ett val till Europaparlamentet? Det som är nu den 9 juni? Sven Tornberg är kandidat i valet och vill till Bryssel för att kämpa för Norrlänningen. Sven är från Haparanda och berättar om vad som händer i människor när gränser stängs. Vad det är som driver honom i att driva på frågor in i framtiden.

Lyssna

#65 Move up North

Det är här vi väljer att bo och leva och det är hit människor vill flytta! Det finns möjlighet att hitta balansen mellan arbete och det som gör livet värt att leva. I inlandet Västerbotten finns en vardag som slår det mesta både gällande äventyr och fritid. Dessutom är människorna som bor här välkomnande och, framför allt, hjälpsamma.

Lyssna

#64 Vad är landsbygd? Är det där skatten ökar och välfärden minskar?

I det här podavsnittet träffar vi en nyutnämnd landsbygdspolitisk talesperson Helena Lindahl från Gumbodahamn i Västerbotten. Helena tänker elda på regeringen kring skatten, skogen och maten.

Lyssna

#63 Att bygga en ny butik mitt i fjällvärlden

I Kittelfäll i Södra Lappland växer det så det knakar. En modern butik växer fram i denna natursköna fjälldalgången mellan branta stup och vidunderliga utsikter. Stina Hedman är butikschef på COOP i Kittelfjäll och berättar nu om planerna, utmaningarna, glädjeämnena och lyckan att jobba i den miljö där man mår som bäst.

Lyssna

#62 Robotkatter, robotduschar, drönartransporter och annat som gör livet enklare

Hur kommer din och min ålderdom att se ut och hur kan vi hitta nya sätt att lösa omsorg och vård redan nu? Kommer vi att använda sånt som robotkatter, drönartransporter, självmonitorering, robotduschar, självkörande bussar och annan teknik?

Lyssna

# 61 I Norge kan en både föda barn och åka tåg!

Hur fungerar det i ett land där man tycker att hela landet ska leva och växa, vad är det Norge gör som vi i Sverige inte klarar av? Hur kan de bedriva förlossningskliniker i glesbygd och beror det bara på oljepengar?

Lyssna

#60 Över stock och sten på pigga ben!

Tre löpare som var sugna på att återuppliva ett gammalt traditionellt lopp över fjället har lyckats. Nu har loppet, GARDFJÄLLSLUNKEN, närapå blivit en tradition, ett lopp som inte är som andra. Det är nalta eljest!

Lyssna