#39 Partiledaren mitt i verkligheten!

Ett val som går många förbi men som är mycket viktigt för alla som berörs av detta parlaments frågor. Ett parlament som är statlig myndighet och partipolitiskt styrt.  

Marita är partiledaren som är verksam som renägare i Vilhelmina norra sameby. En sameby som gått före i den digitala och tekniska utvecklingen med bla GPS sändare på renar och övervakning i skogen med drönare.

Hon har varit ledamot i Sametinget sedan 2009. Den härmandatperioden är hon ordförande i rennäringsnämnden. Där hon driver på i rennäringsfrågor. En näring som har många utmaningar i rovdjur, klimatförändringar, markintrång och psykosocial hälsa.

Hon jobbar för att värna om samers levnadssätt medtraditionell kunskap och kunskapsöverföring mellan generationer, med samiskjämställdhet och att familjer ska kunna leva tillsammans. Hon är också engagerad i frågor kring näringsliv, kultur, språk och utbildning.

Om gästen

Marita Stinnerbom är partiledare i ett av partierna i Sametinget. Hon är även aktiv lokalpolitiker i Vilhelmina och där kommunfullmäktiges ordförande.

Hon är verksam som renägare i Vilhelmina norra sameby.

Du  når Marita via mail marita.stinnerbom@gmail.com eller via sociala medier