#59 Kommer ditt BB att stängas?

I Lycksele finns Sveriges minsta akutsjukhus beläget mitt i Södra Lappland. I vintras så stängdes Lycksele BB då det saknades barnmorskor och idag pågår en upphandling för att köpa tjänster för att starta upp BB igen. Det har därefter varit en stor utbredd oro för de föräldrar i området som väntar sina barn. Området är geografiskt större än hela Danmark, Blekinge och Skåne tillsammans. Ett stort och brett område med gleshet, dåliga vägar och klen kollektivtrafik utan tåg.

BB i Lycksele är en brinnande fråga som berör de som bor i Södra Lappland. Men även i andra delar av landet finns problemen som BB i Sollefteå som har stängts och nu ser vi samma fråga för andra delar i landet som i Dalarna.

Hur kan människor påverka politiker för att stoppanedläggning av BB och få BB att öppna upp igen? Hur kan regioner underlätta förföräldrar som måste åka hundratals mil för att få sina barn och gör de undersökningar som ska ske efter en födsel?  

Om gästen

Malin Svensson småbarnsmamma och politiker boende i Tärnabygjorde ett uppmärksammat inlägg i regionfullmäktige då hon bröt ihop italarstolen när finansieringen av BB i Lycksele debatterades.

Malin Svensson Tärnaby  Malin.e.Svensson@regionvästerbotten.se