#65 Move up North

Det är här vi väljer att bo och leva och det är hit människor vill flytta! Det finns möjlighet att hitta balansen mellan arbete och det som gör livet värt att leva. I inlandet Västerbotten finns en vardag som slår det mesta både gällande äventyr och fritid. Dessutom är människorna som bor här välkomnande och, framför allt, hjälpsamma.

Sofie P From, projektkommunikatör, och Marica Lagerström, projektledare, är två av tolvanställda i Move Up North. Sedan februari 2024 drivs projektet i Region 10 där åtta kommuner i Västerbotten och två kommuner i Norrbotten samverkar.

Move Up North är ett treårigt arbete där satsningen på inflyttare ska sträcka sig mycket längre än så. Tio framåtsyftandeinlandskommuner jobbar tillsammans för att öka kunskapen om regionen och att fler ska ta steget och välja någon av kommunerna som bostadsort. Det handlar om att jobba långsiktigt då de som inflyttarlotsar vet att det är ett stort beslut och lång process kring att flytta.

Det är en region på charmoffensiven. Kommunerna ska hjälpas åt med att se till att de som flyttar in får ett bra mottagande.

Många företag i region 10 växer och behöver kompetens. Det finns ett rikt näringsliv med möjlighet till en bra karriär och utveckling. Den som väljer att flytta hit har chans till omväxlande arbete, genuina kollegor och att hitta den där balansen i arbetslivet, det bästa av två världar.

Marica och Sofie och deras kollegor ska hjälpa arbetsgivare att hitta rätt kompetens – kanske är det du.

 

Om gästen

Korta fakta om Move Up North

Projektägare: Sorsele kommun

Du når Sofie och Marica via Move up norths facebooksidaeller moveupnorth@sorsele.se

Deltagande kommuner: Arjeplogs kommun (Flytta hit -Arjeplogs kommun), Arvidsjaurs kommun (Flytta till Arvidsjaur | Flytta Hit),Dorotea kommun (Flytta hit (dorotea.se), Lycksele kommun (Flytta tillLycksele), Malå kommun (Flytta till Malå | Malå Kommun (mala.se), Norsjö kommun(Välkommen till Norsjöbygden - Norsjö kommun (norsjo.se)), Sorsele kommun(Flytta hit - Portal.sorsele.se), Storumans kommun (Välkommen till Storumanskommun – Aktuell information från hela vår kommun.), Vilhelmina kommun (Flyttatill Vilhelmina) och Åsele kommun (Flytta hit - Åsele kommun (asele.se).

Finansiärer: ESF, Region Västerbotten, Region Norrbotten samt deltagande kommuner.