# 9 Att flytta och bli en återvändare

När trenden är urbanisering visar de här kvinnorna att det går att gå mot strömmen, att framtiden är ljus och att man kan skapa sig det goda livet utifrån vem man är vart man vill.

Amanda Nyman och Evelina Båtsman gamla kompisar från Gymnasiestudierna vid Luspengymnasiet i Storuman. De flyttade för att studera vidare i Umeå. 

Att där mötas bara på skolas raster, av lika många som det bor i hela Storuman, var inte lätt. Folk överallt. Högt ljud på lunchrasterna som gjorde det omöjligt att hålla ett samtal i normal samtalston. Mängden människor gjorde att de försökte hitta strategier för att undvika folksamlingar. Idag bor de båda två i Storuman där båda jobbar inom traditionellt manliga branscher. Vi pratar om skillnaden att bo i inlandet gentemot staden, vilka förväntningar och normer som är skiljer sig och kan det vara så att som tekniker är det lättare som ung kvinna att bo i inlandet?

 

Om gästen

Amanda Nyman bor i en lägenhet i en by utanför Storuman där hon letar efter ett hus att köpa. Evelina Båtsman har nyss flyttat in i sitt hus i en by just utanför Storuman. Båda jobbar inom verkstadsindustrin. De är båda engagerade dykare, jägare, naturälskare och skoteråkare.