Obemannad lanthandel, mejeri, gårdsfår, bageri och allt annat

Obemannad lanthandel, digitala stängsel, att skapa pengar från gräs och annat pratar vi om i det här avsnittet av podden.

Två drivna entreprenörer som slagit sig ihop för att fortsätta utveckla och driva på för utveckling av både besöksnäring, lokalservice och de gröna näringarna. Det finns inte mycket de här två inte kan fixa tillsammans. Unga kvinnor som visar väg för andra att man kan leva på det som gräset, jorden och djuren ger.

Om gästen

Vanja Marthin, driver med hjälp av sin familj Malgoviks Gårdsfår. De säljer lokalproducerat nöt och lammkött och även fårskinn efter säsong. Hon driver även den gemensamma Lanthandeln tillsammans med Malgomajgården via företaget Vilhelmina Mat. I lanthandeln finns lokala råvaror så som smör, kött, tunnbröd och ägg plus ett basutbud av andra råvaror. Även keramik finns att köpa i lanthandeln.

Ida Oderståhl driver Malgomajgården som är ett lantbruk med mjölkkor, får, grisar och höns. I samma byggnad som lägenheter som hyrs ut via Airbnb och lanthandeln. Malgomajgården uppfördes 1939 och fungerade då som Lantmanna- och Hushållningsskola. Lägenheten ligger i dåtidens lärarbostad på andra våningen. På gården finns även ett gårdsmejeri där LapplandsSmör tillverkas.

Du når dem via sina sidor i sociala medier Malgoviksgårdsfår och Malgomajgården